Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

23 Nisan nasıl Çocuk Bayramı oldu?

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2025 15:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2025 15:10

Yandaş tarih yazarlarından biri geçenlerde bu kez 23 Nisan Çocuk bayramını itibarsızlaştırmak için yazdı; “ Atatürk aslında 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmedi” diye…

Cumhuriyete ve kurucularına ait ne varsa ufaktan tartışma konusu yapılarak halkın gözünde itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor.

Vefa, saygı, sevgiyi geçtim bari tarihsel gerçeklere karşı biraz adil olma derdi de yok.

23 Nisan’ın çocuklara armağan edildiği yüzlerce belge ve tanık ile kesin iken neden bu kuşku yaratılıyor?

“Nasılsa okuyan, araştıran yok… Halk buna inanır” diye tarihi çarptırarak, yalan yanlış herşey sulandırılmak isteniyor.

Şimdi gelelim gerçeklere….

Mehmet Fuat Umay, Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (Himaye-i Etfal Cemiyeti ) kurucusu, bakanlık ve milletvekilliği yapmış hekim, hizmet ve siyaset adamıdır.

Bu arada Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu; etfal Arapça'da çocuklar demektir, tıfılın çoğuludur)

Mehmet Fuat Umay’a soyadı Kanunu ile, Türk çocuklarına verdiği hizmetten dolayı, Türk mitolojisinde çocukların koruyucu ruhu "Umay"'a atfen, Atatürk tarafından kendisine bu soyadı verilmiştir.

Mehmet Fuat Umay’ın çabaları ile Çocuk Bayramı ilk kez 1927 yılında Cumhurbaşkanı Atatürk’ün himayesinde çeşitli şenliklerle kutlandı. Etkinlikler sırasında Cumhurbaşkanı arabalarından birini çocuklara tahsis etti ve Cumhurbaşkanlığı Bandosu Çocuk Sarayında konser verdi.

Cemiyet 23 Nisan Çocuk Bayramının ülkede yaygınlaştırılması ve çocuk konusuna dikkatlerin çekilmesi amacıyla 1929 yılında 23 Nisan -30 Nisan haftasını çocuk haftası ilan etti.

Himaye-i Etfal Cemiyetinin ilan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramının resmi bir devlet töreni şeklinde kutlanması ise 1933’te başladı.

23 Nisan günü Atatürk çocukları makamında kabul etti. Atatürk’ün bu davranışından sonra diğer devlet adamları da çocukları makamlarında konuk ettiler ve koltuklarını 23 Nisan günü çocuklara devretmeye başladılar. Böylece koltukların devri gelenekselleşti.

27 Mayıs 1935 tarihinde Milli Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkında çıkarılan kanunda 23 Nisan sadece Milli Hakimiyet Bayramı olarak nitelendi. Kanuna Çocuk Bayramı eklenmedi. Resim olarak iki bayram birleştirilmemiş olsa da cemiyet,okullar ve diğer devlet daireleri 23 Nisan günü hem Milli Hakimiyet Bayramı hem de Çocuk Bayramı olarak kutlamaya devam ettiler. Böylece 23 Nisan Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı haline geldi.

1970’li yıllara gelindiğinde 23 Nisan Çocuk Bayramı millete mal olmuş bir bayram haline geldi. Meclis başkanlığının izni ile Mecliste düzenlenen törenlere çocukların da katılması kararlaştırıldı.

1980 yılında ise bütün vilayetlerden gelen çocukların katılımı ile Ulusal Çocuk Parlamentosu oluşturuldu. Aynı yıl TRT törenlere komşu ülkelerden çocuklar davet ederek Çocuk Bayramının uluslar arası nitelikte kutlanmasını sağladı.

Tarihi ve konuyu çarptırarak itibarsızlaştırmaya çalışanlara duyurulur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.